Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Πιέρια όρη. Δις

Πιέρια όρη. Ένας μεγάλος ορεινός όγκος του οποίου οι "χάρες" κρύβονται κάτω από τη σκιά του Όλυμπου στην κοντινή εγγύτητα. Πέρσυ είχα καλύψει σε μια βόλτα την πλευρά του καταφυγίου Μερκούρη Κυρατσού με ανάβαση από το Λιβάνι - Παλαιογράτσανο και το (χωριό) Καταφύγιο (εξίσου πρόσβαση υπάρχει και από Ελατοχώρι ή δάσος Ριζωμάτων). Φέτος μπήκαμε από τα χωριά της Πιερίας. Από Βρύα και Ρητίνη.

Δύο βόλτες σε ένα άρθρο, η μία με το φίλο Δημήτρη, η δεύτερη περίπου στα ίδια πατήματα, οικογενειακή.

Η διαδρομή της πρώτης βόλτας ξεκινά εκτός δρόμου πάνω από το χωριό Άνω Μηλιά, στα περίπου 1000m ύψος. Ακριβώς στην έναρξη του βίντεο αν φύγουμε ευθεία οδεύουμε προς το μνημείο του αεροπορικού δυστυχήματος του Γιακόβλεβ το οποίο έδωσε και ένα χαρακτήρα μυστηρίου στην όλη περιοχή. Δυστυχώς το google δεν καλύπτει την πορεία της διαδρομής μας ακόμη για να δώσω συντεταγμένες. 

Πιέρια Όρη. Από Άνω Μηλιά ως (σχεδόν) κορυφή Φλάμπουρο.

Τη μέρα που περάσαμε έτυχε να υπάρχει χαμηλή νέφωση με αποτέλεσμα και από τα πρώτα μέτρα να αφήνουμε κάτω μας μια απίστευτη ατελείωτη συννεφοθάλασσα. Στάση για το όμορφο θέαμα κοντά στην περιοχή "μπαλκόνι", που δικαιολογεί το τοπωνύμιο. 1400m ήδη.

Με φόντο τη συννεφοθάλασσα

Ο πανέμορφος δρόμος

Η διαδρομή είναι πολύ βατή και περνάει μέσα από δάσος φυλλοβόλων και αειθαλών. 

Ο καιρός ήταν σύμμαχος μεν, αλλά οι δυνατοί Νοτιάδες φρόντισαν για την μη ύπαρξη ενδιαφέροντος για την αποτύπωση των τοπίων μακρυά, τα οποία ήταν κρυμμένα σε ένα πέπλο σκόνης και υγρασίας. Ο δρόμος αρχίζει και τραχεύει κάμποσο, σε κανένα σημείο δε προβληματίζει.

1490 μέτρα ψηλά και δως του άλλη μία στάση. Σε αυτό το σημείο στο κατέβασμα αλλαξοδρομήσαμε και διαλέξαμε εναλλακτικό δρόμο.

Κι άλλη στάση για φωτογράφιση

Κοντά στο σημείο Μπαλκόνι... με θέα

Η θερμοκρασία πέφτει και ο αέρας σε σημεία μανιασμένος. 1870m ψηλά και στάση σε ένα ιδιαίτερο σημείο με θέα. Είμαστε δίπλα από την κορυφή Τούφες και στον ορίζοντα διακρίνεται το καταφύγιο Μερκούρη Κυρατσού. 

Στα 1870μ ψηλά

Απέναντι το καταφύγιο Μερκούρης Κυρατσούς, ΣΕΟ Κοζάνης

Η πορεία κατηφορίζει, περνάμε από το χώρο αναψυχής Αβδέλλα με την πηγή και το διαμορφωμένο χώρο που συχνά επισκέπτονται κόσμος για ψήσιμο, φαγητό κτλ. 1800m και ξανά τον ανήφορο. 


Περνάμε το αμάξι ενός κυνηγού και, σαν να το περιμέναμε, από εκεί και πάνω αρχίζουν οι ασκήσεις ακριβείας και τα σλάλομ στις κοτρώνες (από το 40ο λεπτό ως το 44ο περίπου του πρώτου video που παρέθεσα). Τετρακίνηση να δίνει ρέστα, αέρας να λυσσομανάει, συμπλέκτης σε σημεία να μυρίζει και αισίως βγαίνουμε στο πλατώ. Στα 2000μ ψηλά. 

Αφ υψηλού

Απίστευτη η θέα, παρά τη μη καθαρή ημέρα

Διασταύρωση με το δρόμο προς το καταφύγιο του Μ. Κυρατσού να είναι εντελώς φαγωμένος. Προχωράμε από την άλλη πλευρά για περίπου μισό χιλιόμετρο και εκεί το παίρνουμε περπατητό μέχρι την κορυφή Φλάμπουρο, των 2188m. Τυπικά υπάρχει δρόμος που καταλήγει ελάχιστα λίγο πριν την ανάβαση, αλλά προτιμάμε να περπατήσουμε λίγο.

Με αρκετές νεροφαγιές εδώ ο δρόμος

Στο βάθος προσεγγίζουμε το Φλάμπουρο και στη βάση της φαίνεται και για πρώτη φορά το πέσιμο προς το νομό Κοζάνης. Η κορυφή κάθεται πολύ κοντά, άλλωστε, στο τριεθνές νομών Λάρισας - Κοζάνης - Πιερίας.


Η κορυφή Φλάμπουρο, 2188μ

Στην κορυφή. Το στυλό για αφιερώσεις, δεν έγραφε...

Τα τελευταία μόνο μέτρα της ανάβασης είναι "κάπως" με τους βράχους να απαιτούν προσεκτικό πάτημα και τον αέρα με τις ριπές του να μη συνδράμουν καθόλου. Χωρίς δυσκολία πιάνουμε κορυφή και χαζεύουμε τη θέα.

Απίστευτη η θέα στο λόγγο

Το εύφορο κομμάτι προς το χωριό Καταφύγιο, μια συστάδα αμαξιών σταματημένοι προφανώς για την ανάβαση προς το καταφύγιο Κυρατσού και μια μικρή άποψη της τεχνητής λίμνης Αλιάκμονα, κατά μεγάλο ποσοστό κρυμμένη κάτω από τα σύννεφα.

Με θέα προς το χωριό Καταφύγιο

Μάζωξη αυτοκινήτων για ανάβαση από το χωριό ... Καταφύγιο στο ... Καταφύγιο το ορειβατικό

Αναχώρηση και επιστροφή από τον ίδιο δρόμο. Μοναδικοί παρόντες, ένας κυνηγός στο κατέβασμά μας από την κορυφή και 2 παληκάρια moto crossάδες να απολαμβάνουν τη διαδρομή.

Βρίσκοντας πίσω το αμάξι

Στη βρύση - τοποθεσία Αβδέλλα

Εναλλακτική διαδρομή κατεβάσματος από τη διαδρομή που οδηγεί από Άνω Μηλιά προς τις κορυφές Πιερίων μέσω της θέσης Αβδέλλα. Η Διαδρομή ξεκινάει στη θέση μπαλκόνι, κόβει προς την περιοχή Μοναχό νερό, φτάνει στο χώρο αναψυχής "Σεντούκια" και σε πολύ πιο άνετο τεραίν κατεβαίνει προς Βρία / Ρητίνη.

Χάρτης διαδρομής όσον αφορά το τελευταίο κομμάτι από την αναψυχή στα Μάρμαρα ως Βρία.
https://www.google.com/maps/dir/40.2646929,22.2508648/40.2727129,22.2828918/@40.2710134,22.2555287,14.5z/data=!4m2!4m1!3e0

Μέχρι το σημείο που ανέφερα πριν, στα 1490m ψηλά (07:10 του αμέσως παραπάνω βίντεο που δε στρίβω δεξιά, αλλά αριστερά προς την περιοχή Μοναχό Νερό). Ο δρόμος πιο στενός, πιο απαιτητικός με αρκετά σκαμπανευάσματα που αναγκάζουν την ευθεία να γίνει ζιγκ ζαγκ για να καταφέρει ο Totoro να βγει αλώβητος. 

Κατηφορίζοντας

Και όντως, έτσι βγαίνουμε κατηφορίζοντας συνεχώς στην τοποθεσία Σεντούκια. Εδώ υπάρχει χώρος αναψυχής με αρκετά στασίδια, υπόστεγα. Το μάτι μου κεντρίζει η πινακίδα, όμως, προς Μεσιά και ρέμα Κακόλακκου. Τώρα αποφασίζεται κάθοδος προς Βρία με ταχείς ρυθμούς, αλλά την άλλη βδομάδα με την οικογένεια, ξαναεπισκέφτηκα λίγο πολύ τα ίδια πατήματα.

Η επανάληψη, μητέρα της μαθήσεως. Αναχώρηση πλέον οικογενειακώς την επόμενη εβδομάδα.

0:00:00 - 0:22:32 Έξω από Ρητίνη προς ρέμα Κακόλακκου. Χάρτης
0:22:32 - 0:42:31 Ρέμα Κακόλακκου προς περιοχή Μεσιά, μικρός καταρράκτης. Χάρτης 
0:42:32 - 0:54:40 Μεσιά προς Μάρμαρα. Χάρτης 
0:54:40 - 1:15:06 Μάρμαρα προς Μοναχό Νερό. 
1:15:06 - 1:29:09 Ανάβαση προς πανοραμικό σημείο πάνω από την Αβδέλλα.
1:29:09 - 1:31:20 Ατενίζοντας τη θεά (aka ξέχασα κάμερα ανοιχτή)
1:31:20 - τέλος Κατάβαση προς Άνω Μηλιά.

Διαφορετικό σημείο εκκίνησης, από Ρητίνη προς ρέμα Κακόλακκου. Χάρτης διαδρομής

Μέτριας κατάστασης χωματόδρομος, που επιβάλλει χαλαρούς ρυθμούς, αλλά και θέα στο κατάφυτο λόφο. Τυπικά όλο αυτό το κομμάτι είναι ένα πέταλο γύρο από το ρέμα του Κακόλακκου, το οποίο καταλήγει απέναντι, στο σημείο που τερμάτισε η διαδρομή μας με το Δημήτρη.


Στο ρέμα του Κακόλακκου

Ανάμεσα σε 2 ρεματάκια

Κατάβαση στο ρέμα Κακόλακκου. Τα πρώτα φθινοπωρινά χρώματα παρόντα. Ο,τι μπορείς να φανταστείς από βρύα, μανιτάρια και αντίστοιχη χλωρίδα, είναι παρούσα. Κατέβασμα για βαθειές ανάσες φρέσκου αέρα.


Και συνέχεια στη διαδρομή. Προς Μεσιά. Χάρτης διαδρομής

Από ένα σημείο και μετά πιο βατός ο δρόμος, πιο έντονη η παρουσία κυνηγών. Όμορφο το καταρρακτάκι δίπλα στο δρόμο. 


Η πορεία μας συνεχίζεται μέχρι το σημείο Μάρμαρα και στάση για αναψυχή και φαγητό! Χάρτης διαδρομής


Στη θέση Σεντούκια (Μάρμαρα)

Το μυαλό μου σε κάτι τέτοιους ωραίους δρόμους

Η μικρή με παρακινεί να περπατήσουμε και λίγο στα πέριξ (εμένα το μυαλό μου σε περισσότερη οδήγηση). Λίγο πιο παρακάτω ένα σκιουράκι ενοχλημένο από την παρουσία μας. 


Καστανιές αρκετές στην περιοχή.


Αναχώρηση και το δρόμο που εναλλακτικά μας κατέβασε με το Δημήτρη. Προς Μοναχό Νερό, σε μια απίστευτα ομιχλώδη φάση. Στο ανηφόρι ο δρόμος απαιτητικός αλλά με τοπία αντάξια του εγχειρήματος...

Διαδρομές στην ομίχλη


Απίστευτη η ομίχλη

Έπειτα και βγαίνοντας στο κομμάτι που κάναμε μια βδομάδα πριν, αποφασίσαμε να φτάσουμε ως το ύψωμα των 1870. Μέχρι τα 1700 1750 μέτρα όλη η διαδρομή ομιχλώδης, και ξάφνου όλα καθαρίζουν + δυνατός αέρας. Αυτό το ευμετάβλητο των βουνών. Λατρεία.


Αέρας... κοπανιστός

Στο ψηλό σημείο καθόμαστε λίγο παρακάτω να μην μας χτυπάει αέρας και θαυμάζουμε...

... τη νέα γενιά από πασχαλίτσες. Σε ένα θάμνο βρίσκουμε τουλάχιστον μια 100αριά...

...αυτό...


Ένα απίστευτο time lapse, σε ένα απίστευτο σκηνικό.



...και γενικότερα τη θέα στον ορίζοντα. Μέχρι το καταφύγιο Μερκούρη Κυρατσού στα αριστερά μας και της Σαρακατσάνας στα δεξιά μας.


Καταφύγιο Σαρακατσάνα

Χάρτες διαδρομών ενδιαφέροντος:

Μάρμαρα προς Βρία: Χάρτης διαδρομής
Κακόλακκος προς Μεσιά (Μάρμαρα). Χάρτης διαδρομής
Ρητίνη προς ρέμα Κακόλακκου. Χάρτης διαδρομής


Σημεία ενδιαφέροντος:

Σημείο "Μπαλκόνι": Στα 1500m υψόμετρο τοποθεσία με θέα και εναλλακτική προς Αβδέλλα ή προς Μοναχό νερό.
Ύψωμα 1870: Λίγο πριν από το χώρο αναψυχής / βρύση Αβδέλλα, όμορφο σημείο μέχρι το οποίο λιγο πολύ η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη. Τρομερή θέα στην κοιλάδα του Κακόλακκου και θέα προς 2 καταφύγια, του Μερκούρη Κυρατσού από την πλευρά της Κοζάνης και της Σαρακατσάνας από την πλευρά Πιερίας (φαίνεται στην εικόνα λιγο πιο πάνω)
Αβδέλλα: Σημείο με χώρο αναψυχής και τρεχούμενο πόσιμο νερό. Πιο δυσχερής δρόμος ξεκινάει από εκεί και καταλήγει στον Κακόλακκο. 1800m υψόμετρο
Φλάμπουρο: Κορυφή των Πιερίων Ορέων με τρομερή θέα. 2188m υψόμετρο
Καταφύγιο Μερκούρης Κυρατσούς: Του ΣΕΟ Κοζάνης. Μέτρια πρόσβαση οδικώς από το χωριό Καταφύγιο. Στα 1970m υψόμετρο.
Θέση Μάρμαρα: Χώρος αναψυχής, 1150m υψόμετρο
Ρέμα Κακόλακκου. Ρεματιά που σχηματίζει όμορφο ανάγλυφο, 
Καταφύγιο Σαρακατσάνα του ΣΕΟ Κατερίνης. Στα 1700m ψηλά με σχετικά εύκολη πρόσβαση από τη Ρητίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου