Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Αβδέλλα Γρεβενών, παρυφές Βάλιας Κάλντας.

Μικρό το παρόν αφιέρωμα, αλλά άξιο αναφοράς. Τυπικά μια "εκτροπή" από την πεπατημένη μαζεύοντας την οικογένεια από τα Γιάννενα, μετά τη δεύτερη πατριδογνωσία. Άξονες κίνησης, στην Αβδέλλα Γρεβενών, μια διαδρομή πανέμορφη που οδηγεί στο χωριό και μια έπειτα, πολύ πιο απαιτητική που βγάζει στην πορεία του Αώου όπως φεύγει από τη Βοβούσα, με θεα αρχικά τις πλευρές του Σμόλικα και έπειτα γυρίζει προς Βοβούσα και καταλήγει στην είσοδο της Βάλια Κάλντα στο σημείο του αυχένα της διαδρομής Περιβολιού - Βοβούσας.

Προς Αβδέλλα και Παλαιομονάστηρο. Χάρτης διαδρομής

Στο τέλος του κειμένου παραθέτω καταγραφή όλης της διαδρομής, οπότε οποιοδήποτε time stamp αναφέρεται σε αυτό.

Η διαδρομή ξεκινάει από τα χωριά του Ζιάκα των Γρεβενών. 

Ο δρόμος το κλώθει. Έξω από το Λάβδα

Περιβολάκι, Λάβδας και σε ένα ανύποπτο σημείο μπαίνουμε στο χωματόδρομο. Είναι πολύ βατός και τους θερινούς μήνες μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε Ι.Χ. Ξεκινάει από τα 1300μ περίπου υψόμετρο και παραμένει σε αρκετό κομμάτι του σε αυτό το νούμερο. Η βλάστηση, πλούσια σε μαυρόπευκα σε σημεία που οι συστάδες εξαφανίζουν τον ήλιο.

Μπαίνοντας στο χωματόδρομο

Σε πολλά σημεία η θέα ανταμείβει και μπορεί κανείς να ατενίσει τις βόρειες κορυφές της Βάλια Κάλντα και πιο συγκεκριμένα το Αυγό. Ο δρόμος περνάει δίπλα από μερικά θεόρατα πεύκα.


Σε κάποιο σημείο ο δρόμος μπαίνει σε όλο και πιο πυκνή βλάστηση πεύκων. Πλησιάζουμε στο "Πάντε Μάρε" (στα βλάχικα μεγάλο ίσιωμα). Εκεί τους θερινούς μήνες υπάρχει και μια μεγάλη στάνη της οποίας τους φύλακες θα βρείτε στο πλάι σας κατά πάσα πιθανότητα.

Με θέα το Αυγό της Βάλια Κάλντα, στο βάθος


Στο Πάντε Μάρε. Από την πρώτη επιστροφή Τρίκαλα προς Θεσ/νίκη, όταν παρέλαβα το αμάξι, τον Απρίλη του '18. Η πρωτοδεύτερη εκτός δρόμου με τον Totoro στα χέρια μου

Σε ένα σημείο υπάρχει σήμανση για μια εκκλησία, αυτήν της Αγίας Σωτήρας. Ως ένα σημείο φτάνει με ψηλό αυτοκίνητο, μετά μονοπατάκι για κάποια μέτρα που φτάνει στην εκκλησία. Η θέα είναι καταπληκτική προς το χωριό και τη Βασιλίτσα.

Η φανταστική άποψη του βλαχοχωρίου της Αβδέλλας, από την Αγία Σωτήρα. Φωτό του Μαΐου '14.

Ο κύριος δρόμος κατηφορίζει προς το χωριό. Περιφερειακά του χωριού κινούμαι και βγαίνω στην πάνω γειτονιά από όπου και ξεκινά ένας κακοτράχαλος και ψιλοδύσβατος και συνεχώς ανηφορικός δρόμος προς την τοποθεσία Παλαιομονάστηρο. Στην αρχή η πορεία είναι χωρίς δέντρα, σύντομα όμως αρχίζει το δασωμένο μέρος.


Πολύ καλός ο δρόμος (τηρουμένων των αναλογιών) σε αυτό το σημείο

Η πορεία συνεχίζει με αρκετές κροκάλες σε χαμηλές ταχύτητες. Τα μόνα αμάξια που συναντάς εκεί, αγροτικά. Σε μερικά ξέφωτα η θέα είναι πανέμορφη. Στο πέρασμά μου μια στάνη "ανοίγει" τις πόρτες της και δεκάδες πρόβατα ξεχύνονται για τη βοσκή.

Τα πράιτα ξεχύνονται στη βοσκή


Στα 1550μ υψόμετρο ο δρόμος διασταυρώνει σε μια διχάλα. Η πορεία μου προς δεξιά. Και ενώ θα περίμενε κανείς εδώ ο δρόμος να είναι τρισ-χειρότερος, είναι αρκετά βατός σε σημεία. 1600μ το μέγιστο και αρχίζει η σταδιακή κατάβαση. Η περιοχή εδώ λέγεται "Γριά". 

Πυκνό δασωμένο μέρος με το δρόμο να γίνεται όλο και πιο στενός χωρίς "σαφή" χάραξη. Σε μερικά σημεία εντελώς χορταριασμένος και γεμάτος κουκουνάρες. Είμαστε στην περιοχή "Παλαιομονάστηρο".



Στα 1450 μέτρα κατεβαίνουμε σε διασταύρωση στο δρόμο που μάλλον καταλήγει στο Δίστρατο και στην ευρύτερη περιοχή Βάλια Στάθη. Σε τι κατάσταση; Άγνωστο... 1:02:00 στο βίντεο. 




Εκεί, μικρό διάλειμμα με τρομερή θέα προς το Σμόλικα με μια γωνία θέασης ασυνήθιστη και από την άλλη το πέρασμα του Αώου βόρεια από τα τελευταία σπίτια της Βοβούσας με φόντο τα βουνά κοντά στον αυχένα της Μόρφας προς τα έγκατα του Ζαγορίου (πάνω φώτο).

Κλίσεων συμμετρία

Και από εδώ αρχίζει η "περιπέτεια". Αλλάζει η πορεία, έχω τον ήλιο κόντρα και δε βοηθάει με την αντηλιά. Αρχικά ο δρόμος με καλή θέα, πάλι χωρίς βλάστηση και αρκετά στενός. Στη συνέχεια όλο και πιο χορταριασμένος και εδώ και ώρα χωρίς εμφανή σημάδια από πατήματα αυτοκινήτων. 

Σταδιακά έρχεται πάλι και το δασωμένο μέρος, που ονομάζεται "Καθαρίστρα". Πρώτη φορά μπαίνω σε χωματόδρομο και έχω αυτό το συναίσθημα ότι δεν υπάρχει ψυχή. Σε ένα κομβικό σημείο φτάνω σε μια έξοδο χωματόδρομου (1:16:20), του οποία την πορεία ακολουθώ. Στο google earth είχα δει ότι έβγαζε κάτω, αλλά οι φωτογραφίες ήταν αρκετά παλιές για να τις εμπιστευτώ πλήρως για την κατάσταση του δρόμου. Αυτό το τμήμα δρόμου, σαφώς απάτητο από αυτοκίνητα, με κάποια ελάχιστα μπλε σημάδια σε πέτρες να μαρτυρούν κάποια ποδηλατική / τρεξιματική χάραξη. Εδώ η περιοχή λέγεται Μπαιτάνι.

Απαισιοδοξώ όλο και περισσότερο για την βατότητα του δρόμου. Πρώτα κάτι νεροφαγώματα επικών διαστάσεων που τρέχουν παράλληλα του δρόμου, έπειτα ένα συνεχές βγες μπες από το αμάξι για καθάρισμα από πέτρες και σε ένα σημείο (1:29:37) περνώ από ρεματιά χωρία να υπάρχει καν πάτημα από αμάξι / motocross ή οτιδήποτε.


Into the wild. Πετρών καταμεσής του δρόμου συνέχεια, χορτάριασμα παντού και σε σημεία αρχίζουν και μερικοί πεσμένοι κορμοί. Σε ένα σημείο η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο και κατεβαίνω κάποια μέτρα περπατητός για να αντικρύσω μια ολόκληρη πλαγιά γεμάτη βράχους πεσμένους. Το τέλος και γυρνάω πίσω. Το μόνο σίγουρο, η ηρεμία του τόπου και τα "Βαλια-Καλντικά" τοπία παρθένας βλάστησης, μοναδικά.


Διαδρομή βατού χωματόδρομου επιστροφής. Χάρτης διαδρομής

Η επιστροφή στο βασικό τμήμα χωματόδρομου, κατευθείαν μαρτυράει περάσματα αμαξιών. Και σε μικρό χρονικό διάστημα καταλαβαίνω ότι οδεύω προς τον αυχένα κοντά στη Στάνη Τίζας, απαρχή της εισόδου προς το δρυμό της Βάλια Κάλντα.


Κλικ για άνοιγμα στο flickr, το στίγμα της πορείας στα σημεία που δεν έχει δρομολογήσει η Google

Πλήρης καταγραφή της διαδρομής στο παρακάτω βίντεο. Αναλυτικά τα σημεία και πληροφορίες, στην περιγραφή του βίντεο.


Χάρτες διαδρομών ενδιαφέροντος:

Προς Αβδέλλα και Παλαιομονάστηρο. Χάρτης διαδρομής
Διαδρομή βατού χωματόδρομου επιστροφής. Χάρτης διαδρομής

Σημεία ενδιαφέροντος:

Πάντε Μάρε: Λιβαδάκι έξω από την Αβδέλλα σε υψόμετρο 1350μ.
Εκκλησία Αγίας Σωτήρας: Στα 1450μ υψόμετρο με καταπληκτική θέα προς Αβδέλα και Βασιλίτσα.
Παλαιομονάστηρο: Περιοχή απώτατου σημείου της διαδρομής με όμορφη θέα. Στα 1450μ υψόμετρο, επίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου